Wat een website is, technisch gezien, zal u wellicht in eerste instantie volstrekt niet interesseren; bedenken wat u er precies mee wilt kan al lastig genoeg zijn. Toch kan het antwoord op die vraag voor u van belang zijn omdat u ook nog een manier moet vinden om uw site voor de buitenwereld beschikbaar te maken. Dit is een min of meer korte, maar in ieder geval vereenvoudigde, beschrijving van wat er bij komt kijken om een website te hebben.
Een basale website
De meest eenvoudige website bestaat uit één enkel bestand. Als ik u een dergelijk bestand geef kunt u het met uw internetprogramma (browser) openen en de site bekijken, maar dat is natuurlijk niet genoeg, want het werkt alleen op uw computer om dat u dat bestand heeft. Als iemand via het internet die site wil bekijken zal hij/zij het internet-adres van die site in een browser invullen en verwachten dat de site vanzelf verschijnt.
Om dat te realiseren voor uw site zult u zeer waarschijnlijk gebruik maken van een bedrijf dat zogenaamde ‘hosting’ aanbiedt. Dat bedrijf zorgt er dan voor dat het internet weet op welke computer uw site te vinden is (namelijk op een van de computers van die firma) en dat die computer met het internet samenwerkt om het gewenste bestand bij de bezoeker van uw site te krijgen.
De meeste sites bestaan uit meer dan één bestand; zelfs elke pagina van een site zal vaak uit meer dan één bestand opgebouwd zijn. Uw hosting-provider zorgt er voor dat alle bestanden die nodig zijn voor de pagina die de bezoeker van uw site wil zien, netjes doorgestuurd worden. In het eenvoudigste geval staan die bestanden kant en klaar op de harde schijf van de betreffende computer bij uw hosting-provider en worden ze alleen maar gecopieerd.
Een dynamische website
Het kan nodig zijn om de inhoud van een pagina op uw website pas definitief te bepalen op het moment dat het bezoeker de pagina wil bekijken. Bijvoorbeeld omdat u reacties van eerdere bezoekers wilt vermelden. In zulke gevallen moeten de bestanden die nodig zijn om de pagina van uw site te laten zien eerst nog aangepast worden. Dit heet ‘server side scripting’.